om Puerto de Mogán

Kilde: Canaria Journalen / Hugo Ryvik

Puerto de Mogán er faktisk det stedet i verden som amerikanske meteorologer hevder har det aller beste klimaet i hele verden. Det vil si et stabilt klima med jevne, behagelige temperaturer gjennom det meste av året, mye sol og lite regn.

Puerto de Mogán har et kunstig «Lille Venezia»

Havneområdet Puerto de Mogán ble bygd ut i sjøen fra den opprinnelige stranden på 1980-tallet.

Idyllen skapes av lave murhus med italiensk inspirert arkitektur, gågater, små broer, et torg med en musikkpaviljong, restauranter, mengder av blomster, og en havn for fritidsbåter og fiskebåter. Puerto de Mogán har derfor fått tilnavnet «Lille Venezia».

Fra fiske til turisme

Ved inngangen til 1900-tallet var det nesten ikke bebyggelse i Puerto de Mogán, kun en steinete strand hvor fiskerne hadde sine båter, en stor plantasje og noen få bygninger i den bratte fjellsiden hvor den såkalte gamlebyen ligger i dag.

Puerto de Mogán kunne bare nås med båt eller til fots via fjellstier. Flere hus og en liten kirke kom til opp gjennom tiårene på 1900-tallet. I dag ligger det tett i tett med bolighus i Puerto de Mogán som klamrer seg fast oppover fjellsiden bak havnen.

Utbyggingen av ”Lille Venezia” i Puerto de Mogán på 1980-tallet gjorde at turisttilstrømningen økte, særlig på dagtid.

Men fortsatt var det begrenset med overnattingsplasser som turoperatører kunne utnytte til å tilby pakketurer for charterturister som ville til Puerto de Mogán.

Plantasjen i Puerto de Mogán måtte vike

På 1990-tallet bestemte plantasjeeierne i Puerto de Mogán seg for å legge ned plantasjen og satse på utbygging. Det åpnet for et byggerush på vestsiden av elveleiet som startet for alvor ved inngangen til 2000-tallet.

Stranden, Playa de Mogan, fikk importert sand fra Sahara og flislagt promenade. Bak stranden ble det reist en sammenhengende rad bygninger i to etasjer med restauranter og butikker nede og leiligheter oppe.

Byggingen fortsatte oppover den store sletten bak stranden og på den østre fjellsiden av Puerto de Mogán.

Turistflommen til Puerto de Mogan øker

I 2012 er det kommet et stort hotell- og leilighetskompleks (Cordial) og et kjøpesenter et stykke inn på sletten fra stranden. Det har åpnet for en økende flom av charterturister til Puerto de Mogán som setter den fredelige lille idyllen under hardt press.

Men fortsatt er Puerto de Mogán en vakker og sjarmerende liten landsby med svært begrenset natteliv. Det genuine kanariske er til stede blant annet ved at lokalbefolkningen fortsatt samles på det lille torget ved ”gamlebyen” for å spille kort og skravle på kveldene og i helgene.

Restriksjoner fra myndighetene gjør at bygningene ikke kan være særlig høye, noe som gjør at Puerto de Mogán skånes for tårnhøye hoteller. Utbyggingene har gitt kommunen råd til å bygge en ny, moderne skole, en fin idrettplass og et stort torg i Puerto de Mogán.

Brede, flislagte gang- og sykkelveier er lagt fra stranden og en drøy kilometer opp i det tidligere plantasjeområdet. Puerto de Mogán er dermed et utmerket sted for langsomme rusleturer.

Populære markedsdager i Puerto de Mogán

På fredager er det ekstra livlig i Puerto de Mogán. Da er det et stort marked som strekker seg hele veien fra torget nedenfor busstasjonen tvers gjennom byen og ut til enden av moloen i havnen.

Markedet tiltrekker seg flere busslaster med turister. Det er mye krimskrams og billige suvenirer som selges, men det fins også en del genuint håndverk, frukt og grønnsaker, nybakt brød og varer av god kvalitet.

På mandager er det et mindre marked i Puerto de Mogán med vekt på håndverk.

Puerto de Mogán har mange klesbutikker

Den lille byen har svært mange klesutsalg, både i havneområdet og i butikkene bak stranden. Suvenirbutikker og smykkeutsalg er det også bra med i Puerto de Mogán.

Prisnivået i butikker og restauranter er bland de høyeste på Gran Canaria.

De beste blomstene kommer fra Puerto de Mogán

For de som vil ha noe annerledes, fins det en velsortert spesialbutikk for håndlagede stearinlys helt nede ved bryggekanten i Puerto de Mogán, der hvor fritidsbåtene ligger.

Hvis du er ute etter planter, bør du besøke blomstergården Viveros Mogan, som ligger to kilometer oppover mot landsbyen som bare heter Mogan. Etter manges mening er dette det beste planteutsalget på Gran Canaria.

Om kveldene er det mulig å høre levende kanarisk folkemusikk på noen av kafeene og restaurantene i Puerto de Mogán.

Fine vandringsstier fins i Puerto de Mogán

Det fins fjellstier som er velegnet for vandring fra Puerto de Mogán til Mogán, og en vei over fjellet til nabodalen Veneguera, hvor det også fins en liten strand.

På Puerto de Mogán-siden slynger veien seg opp fjellsiden fra rundkjøringen hvor du tar av mot kjøpesenteret og det store hotellet Cordial. Den går gjennom en bananplantasje, og er stengt for vanlig biltrafikk med bom.

Går du en avstikker til venstre når du kommer opp på toppen av bakkene, får du en formidabel utsikt over Puerto de Mogán og havet. I fint vær kan du se fjellet Teide på Tenerife.

Bilturer til fjellene i Mogan anbefales

Tar du en biltur opp i fjellene til Mogán og videre mot nordvest, kommer du snart til den blågrønne fjellveggen Los Azulejos, som er et interessant skue, særlig etter et av de svært sjeldne regnskyllene.

Like ved fins en frukt og juicebar der det går an å parkere slik at du kan ta en nærmere titt til fots. Utsikten nedover dalen mot Mogan fra fruktbaren er flott.

Hvis du i stedet kjører rett frem nordover fra Mogan, kommer du rett opp i høyfjellene via en vei som ikke står langt tilbake for Trollstigen i Norge.

I fjellene er det naturvernområder med furuskog som er fine å vandre i, og store piknikområder som er velbesøkte i helgene.

Den palmeomgitte dammen Presa de Soria er verdt et besøk. Veien opp dit kan tas fra Mogán eller Arguineguin.

Puerto de Mogán får motorvei

Kystveien til Puerto Mogán er slingrete og relativt smal de siste ti kilometerne, men holder likevel brukbar standard. Det mest kritiske punktet er en hårnålssving høyt opp i den stupbratte fjellsiden rett over landsbyen.

I 2009 startet arbeidet med å forlenge motorvei GC-1 fra Tauro-dalen til Puerto de Mogán. Veistrekningen er per dags dato ferdig og gjør reisen til og fra flyplassen både mer behagelig og raskere.

Spor av urbefolkning i Puerto de Mogán

Under utbyggingene i den østre fjellsiden i Puerto de Mogán ble det gjort funn av bosteder og graver for urbefolkningen.

Noe av det ble nok ødelagt, men en hel del ble også reddet, og kan i dag beskues der de ligger tett inntil det store hotellet og leilighetsbyggene.

I 2008 ble det satt av penger for å restaurere og beskytte funnene i Puerto de Mogán, og gjøre dem mer tilgjengelige for besøkende. Anlegget, som kalles Lomo de Los Gatos, ble åpnet i 2012.